Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Земеделци и животновъди обсъждат дали ще протестират

Парите

Земеделци и животновъди обсъждат дали ще протестират

Земеделци и животновъди обсъждат дали ще протестират - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Все още няма решение от браншовите организации в земеделието дали утре ще се проведе национален протест. Предстоят срещи по асоциации, за да се обсъди договореното на вчерашната среща при премиера.

Тепърва днес управителните съвети на различните организации провеждат събрания по места, за да се установи доколко всичко това, което държавата им предлага, удовлетворява земеделските производители. Преговорният процес не е завършил и протестната готовност е висока.

Вчера управляващите обещаха 150 млн. лева да бъдат отделени за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци.

Денков предлага: С преструктуриране на бюджета да се отпуснат още 150 млн. лв. за земеделците

Зърнопроизводителите ще получат помощ само, ако докажат пред данъчните, че са работили на загуба през миналата година. Според Камарата на зърнопроизводителите загубите в бранша са огромни, като там производителите са на минус с поне 27 процента, което означава, че на всеки 100 лева земеделски производител губи 27 лева за 2023 година. Междуфирмената задлъжнялост в сектора е огромна - 40 процента. Въпреки това производителите признават, че комуникацията им със земеделското министерство е отлична.

Днес пред земеделското ведомство на протест излизат производители, които не бяха поканени на срещата с премиера.

Пчеларите - в стачна готовност. Разгневени, че не са поканени на срещата в МС

Основните им искания са да бъдат компенсирани заради вноса на по-евтини стоки от трети за ЕС страни. Настояват и за оставка на земеделския министър.

Анкети