Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Синоптиците готвят протести, заплатите им не са вдигани от две години

Парите

Синоптиците готвят протести, заплатите им не са вдигани от две години

Синоптиците готвят протести, заплатите им не са вдигани от две години - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Не сме получавали увеличение на заплатите в НИМХ от две години. Трудно се привличат млади кадри. На абсолютния минимум сме и вече нямаме възможност да извършваме дейността си“, това заяви пред Нова нюз синоптикът Анастасия Кирилова от НИМХ

Тя посочи, че искането им е за 20-30% увеличение в бюджета, или допълнителни 4,1 млн. лв. Кирилова предупреди, че ако няма скок до края на март, тя и колегите ѝ ще предприемат протестни действия, въпреки че няма как напълно да спрат работата си.

Синоптикът направи и прогноза за времето за месец февруари и началото на март. Тя каза, че днешният ден ще бъде ветровит, като в Централна България поривите ще бъдат със скорост над 100 км/ч. От утре вятърът ще отслабне. Седмицата ще бъде пролетна, с температури до 20 градуса и положителни минимални стойности. Валежи не се очакват.

През следващата седмица също ще бъде топло, макар че температурите ще се доближават до нормите.

От 19 до 26 февруари времето ще е характерно за зимния сезон. През следващите две седмици се очакват повече валежи предимно от дъжд, които след 20 февруари ще преминават в сняг.

В края на февруари и началото на март температурите отново ще бъдат около климатичните норми. Минималните ще са близки до нулата, а максималните - около 10 градуса.

Анди Балевски от Лавинната асоциация предупреди, че за първи път от много време насам има нехарактерна пета степен от лавинна опасност.

Анкети