Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. И кипърските фермери излизат на протести

Парите

И кипърските фермери излизат на протести

И кипърските фермери излизат на протести - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Кипърските земеделски организации PEK, EKA, PANAGROTIKOS, NEA AGROTIKI KINISI и EUROAGROTIKOS застанаха на страната на европейските земеделски производители. От петте организации обявиха, че предприемат протестни действия, които ще започнат на 8 февруари.

Масово недоволство: Земеделци протестират в Германия, Румъния и Гърция – у нас са в готовност

Организациите заявиха, че обединяват силите и гласа си с цялото земеделско движение в Европа „срещу погрешните политики на ЕС в Общата селскостопанска политика“, съобщи „Катимерини“.

Те добавиха, че ситуацията се е изострила, производствените разходи са нереалистични, налагат се зелени данъци върху водата, земята, животните, дърветата, растенията, семената и изобщо върху всички храни.

„Товарните ставки и разходите за износ се увеличават, в същото време вносът от Украйна и други страни е неконтролируем!“, отбелязаха те.

Фермерските протести в Европа се разрастват – недоволството ескалира в редица държави от ЕС

„В същото време ЕС пристъпва към сключване на търговско споразумение с латиноамерикански държави за внос на селскостопански продукти, които не отговарят на европейските стандарти за качество, като по този начин насърчава нелоялната конкуренция. Те освобождават огромни финансови ресурси за войни, вместо за трактори, земеделски машини и семена за производство на евтина храна за европейските граждани, и призовават европейските земеделски производители сами да приложат зелената сделка, като поемат всички разходи за този преход, което по същество води до ликвидиране на европейското селско стопанство“, допълниха от земеделските организации в Кипър.

„Ето защо на 8 февруари 2024 г., в 10:00 ч. сутринта всички трактори ще излязат на улицата за динамична мобилизация. Шествието ще спре пред Дома на Европа, където ще бъде връчена резолюция на Европейската комисия! Земеделските производители призовават потребителите да маршируват с нас, защото това засяга всички потребители и всяко домакинство", заявиха от организациите.

Анкети