Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Френските фермери вдигат блокадите: Правителството обеща ежегодно по 150 млн. евро за животновъдите

Парите

Френските фермери вдигат блокадите: Правителството обеща ежегодно по 150 млн. евро за животновъдите

Френските фермери вдигат блокадите: Правителството обеща ежегодно по 150 млн. евро за животновъдите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Френското правителство ще отпуска по 150 млн. евро всяка година, за да облекчи данъчната и социалната тежест върху животновъдите в страната. Това съобщи министър-председателят Габриел Атал, предаде АФП. Новината дойде на фона на общонационални фермерски протести, които за пореден ден блокираха с тежка селскостопанска техника френската столица. Протестите във Франция са в синхрон с такива демонстрации и в редица други европейски държави, сред които Белгия, Германия, Гърция, Италия и Испания.

„Нашите фермери се нуждаят от специална подкрепа. Ето защо от тази година и за постоянно ще им предоставим 150 млн. евро за данъчна и социална подкрепа“, заяви Атал на пресконференция.

В отговор на обещанието водещите профсъюзи на земеделските производители във Франция призоваха да се прекратят общонационалните протести срещу ниското заплащане, високите данъци и непосилните регулации.

„Решихме да преустановим блокадите на пътищата и да преминем към нова форма на мобилизация", заяви председателят на Младите фермери (JA) Арно Гайо на пресконференция заедно с Арно Русо, ръководител на най-големия селски профсъюз FNSEA, който е тясно свързан с JA.

"Ако тези показатели не бъдат изпълнени, няма да се поколебаем да възобновим общата мобилизация", допълни JA Гайо.

Повече от седмица земеделските производители във втората по големина икономика на ЕС протестират, предизвикани от повишаването на акциза върху горивата за селскостопански цели, като се оплакват, че заплатите им са намалени, данъците са твърде високи, а регулациите - твърде тежки.

FNSEA и JA представляват по-голямата част от профсъюзите на френските фермери, въпреки че от съобщението не стана ясно дали други групи ще последват примера им.

Анкети