Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. В очакване на срещата в МС: Земеделските протести и блокадите в страната продължават (ОБНОВЕНА)

Парите

В очакване на срещата в МС: Земеделските протести и блокадите в страната продължават (ОБНОВЕНА)

В очакване на срещата в МС: Земеделските протести и блокадите в страната продължават (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

След три дни протести резултати според земеделците няма. Затова днес те отново блокират възлови пътни участъци в страната. По думите на протестиращите предложенията от правителството, които бяха направени по време на двете срещи с премиера акад. Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев не са били приемливи и поради тази причина протестите им продължават.

Земеделски производители от Ловешка област блокираха движението по главния път София - Варна при пътните възли „Абланица“ и „Боаза“, както и пътя София - Русе при Луковит. Блокадата им ще продължи до 15 ч., като на всеки час - за по 15 минути - автомобилите ще бъдат пропускани.

До 15 часа ще остане блокиран и главният път Стара Загора – Димитровград, а АМ „Тракия“ ще бъде блокирана между 11:30 и 12:30 часа.

Земеделски производители от Пазарджик и областта ще протестират близо до магистралата -  при пътен възел „Гелеменово“, предава БНР.

А също и край Хасково - на пътя за Димитровград, край Силистра - на пътя Силистра – Русе, на пътя Нова Черна - Тутракан, а също и на пътя към „Дунав мост 2“.

На този фон днес предстои нова среща на протестиращите земеделци в Министерски съвет, след като последната така не доведе до желан резултат.

Ситуацията е допълнително усложнена от различия и напрежение при отделните земеделски организации. Част от бранша се обявиха за оставка на земеделския министър, което е в разрес с представители на друга част от сектора, които са категорични, че диалогът им с Кирил Вътев е продуктивен.

Български фермерски съюз се присъединява към протестите и иска оставката на министър Кирил Вътев
Пчеларите - в стачна готовност. Разгневени, че не са поканени на срещата в МС

Припомняме, че протестиращите земеделци обявиха, че искат преразглеждане на „Зелената сделка“, защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна. Зърнопроизводителите се обявиха против предложението да доказват загубите си за 2023 г., за да получат подпомагане. Като подчертаха, че като цяло не одобряват методиката на подпомагане, разработена от правителството.

В демонстрациите, които продължават четвърти ден у нас се включват различни представители на сектора – от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.

Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни. Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба.

Предлагат 150 млн. лв. за фермерите и отделна помощ за зърнопроизводители, но при доказани загуби (ВИДЕО)

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството.

Страните са се споразумели за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Освен това, според министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, правителството е отправило ново предложение към зърнопроизводителите и се надява днес те да потвърдят, че го приемат.

„За най-малките - най-много, за средните - по-малко, за най-големите - съвсем малко, но с определен таван, така, че предстои днеска те да потвърдят с ясно решение - одобряват или не одобряват, а ние сме направили максимума“, обясни той.

Бюджет за плащане на зърнопроизводителите при такава схема е осигурен, настоя министър Вътев.

Той също увери, че за подпомагане на останалите сектори - мляко, плодове и зеленчуци са определени 150 млн. лева, по които вече има консенсус с протестиращите фермери.

Вътев уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 на зърнопроизводителите е най-скъпата, която са произвеждали през последните десетина години. Проблем за сектора е и сривът в цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред.

„Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, категоричен бе министърът.

Той допълни още, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички от тях, но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени.

„За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, посочи той. Вътев изрази увереност, че днес може да е финалната среща, която да приключи с успех.

Анкети