Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ: Правителствата в Европа да не се поддават на фермерските протести

Парите

МВФ: Правителствата в Европа да не се поддават на фермерските протести

МВФ: Правителствата в Европа да не се поддават на фермерските протести - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за повече финансова подкрепа за протестиращите фермери“, това е заявил управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщи Франс 24.

„Виждаме, че фермерите протестират. На човешко ниво разбирам, че те срещат по-големи трудности и не им е лесно да си вършат работата. Но ако тези чувства продължат и това постави правителствата в трудната позиция да не са в състояние да направят необходимото за укрепване на икономиките, тогава в един момент може да съжаляват“, каза Георгиева.

Тя е разговаряла с политици от финансовите министерства на страните, които са разбрали колко е сложно да се оттегли вече дадена подкрепа.

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани от пандемията от Ковид-19, натрупването на дългове, високите лихви и увеличените разходи за обслужване на дълга.

„Не знаем какво ще донесе бъдещето. Научихме важен урок от Ковид и дните, когато започна войната в Украйна - че страните със силни основи могат да издържат по-лесно на сътресения“, добави Кристалина Георгиева.

Нейният съвет към правителствата е да затворят вратичките в данъчните системи и да оценят качеството на съществуващите публични разходи.

Анкети