Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Въпреки постигнатото споразумение: Фермери блокират граничен пункт „Илинден“

Парите

Въпреки постигнатото споразумение: Фермери блокират граничен пункт „Илинден“

Въпреки постигнатото споразумение: Фермери блокират граничен пункт Илинден - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации. Днес се очаква блокада на граничния пункт „Илинден-Ексохи“.

Вчера в Министерския съвет фермерите и правителството постигнаха съгласие за изплащането на т.нар. „украинска помощ“ и други от исканията на сектора. От Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара обявиха, че спират протестите от понеделник.

Денков и зърнопроизводителите: Съгласие има, подписваме споразумение – протестите спират

По време на преговорите бе договорено всички стопанства да получат помощ, но за тези над 3000 декара тя ще е по-малка, и собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка, която ще е по-облекчена от данъчната декларация.

В неделя на среща със земеделския министър Кирил Вътев ще бъдат прецизирани всички текстове по споразумението, което ще бъде подписано окончателно в понеделник.

От Националната асоциация на картофопроизводителите заявиха, че "няма да участват в уговорени мачове" и замразяват членството си в Българската аграрна камара. Те не подкрепят подписването на меморандума с правителството и ще продължат ефективните действия, като днес ще се включат в блокадата на пункта „Илинден – Ексохи“ между 11 и 14 часа.

Анкети