Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Япония се стреми да разшири своя външен пазар за видеоигри, манга и анимета

Анализи

Япония се стреми да разшири своя външен пазар за видеоигри, манга и анимета

Япония се стреми да разшири своя външен пазар за видеоигри, манга и анимета - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Япония иска да разшири своя чуждестранен пазар на видеоигри, манга и анимета четирикратно до 130 млрд. долара в следващото десетилетие, предаде АФП.

Родината на комиксите и анимационни епоси като „Dragon Ball“ и франчайзи от „Super Mario“ до „Final Fantasy“, възприема творческите индустрии като двигател на растежа, равен на този на стоманата и полупроводниците.

В преработената си стратегия „Cool Japan“ правителството заяви, че цели да увеличи износа на тези културни ценности до 20 трилиона йени (близо 130 млрд. долара) до 2033 г.

През 2022 г. секторите на игрите, аниметата и мангата в Япония са набрали 4,7 трилиона йени (30 млрд. долара) от чужбина - близо до износа на микрочипове в размер на 5,7 трилиона йени, сочат правителствени данни.

„През последните години съдържание като аниме и манга изигра изключително важна роля за привличането на все по-голяма и по-голяма млада аудитория в чужбина, служейки като „врата“ към Япония“, се казва в стратегическия документ.

Бумът на стрийминга, подхранван от пандемията, спомогна за повишаване на глобалната популярност на аниметата, включително франчайзи като „Demon Slayer“.

Разрастващият се феномен на „Vtubers“ - виртуални анимирани създатели на съдържание в YouTube, играещи видеоигри, също спомага за увеличаване на международната мека сила на Япония, се казва в стратегията.

Съчетавайки растежа на тези сектори със свързаните с тях индустрии, включително мода, козметика и входящ туризъм, Япония цели да постигне икономически ползи от 50 трилиона йени до 2033 г.

Стратегията включва и планове за по-строги мерки срещу пиратските уебсайтове, които незаконно разпространяват безплатно аниме и манга на десетки езици, включително английски и виетнамски.

„Засилването на мерките срещу пиратските уебсайтове е от съществено значение за разширяването на световния пазар“, се казва в докумнат, като се предупреждава, че част от приходите от рекламата им могат да отидат в престъпни синдикати.

„Необходими са бързи междуправителствени действия“ за справяне с тази „криза“ на пиратството, настояват японските власти.