Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. За първи път от 9 месеца: Бизнес активността в еврозоната отбеляза ръст

Анализи

За първи път от 9 месеца: Бизнес активността в еврозоната отбеляза ръст

За първи път от 9 месеца: Бизнес активността в еврозоната отбеляза ръст - Tribune.bg
Снимка:
© Jonathan/Pixabay

Бизнес активността в еврозоната е отбелязала ръст през март за първи път от май 2023 г. Възстановяването обаче е неравномерно с по-силен от очаквания подем в доминиращата индустрия на услугите, компенсиращ по-дълбокия спад в производството. Това показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Hamburg Commercial Bank AG (HCOB) за валутния съюз, съставен от S&P Global и считан за добър показател за цялостното икономическо здраве, се покачва до 50,3 пункта през март от 49,2 пункта през февруари. Така показателят надвишава предварителната оценка от 49,9 пункта.

Този отскок придвижи индекса обратно над границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

„Най-накрая добри новини. Секторът на услугите в еврозоната се стабилизира през февруари и показва признаци на умерен растеж през март“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Междувременно търсенето на услуги се увеличава с индекса за новите поръчки, чиято стойност нараства до 51,4 пункта от 49,8 пункта на месечна база.

„Особено обнадеждаващо е, че новите поръчки възобновиха растежа си след осеммесечен сух период. Очаква се тази благоприятна тенденция да се запази, подхранвана от ръста на заплатите, изпреварващ инфлацията, като по този начин засили покупателната способност на домакинствата“, добавя де ла Рубия.

С връщането на сектора на услугите към растеж общият оптимизъм за предстоящата година в еврозоната се покачва. Индексът за бъдещата продукция се увеличава до 61,8 пункта от 60,5 пункта - ниво, невиждано от повече от две години.

Анкети