Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Зърнопроизводителите отказаха срещи с ресорния министър и премиера, и пчеларите готвят протести

Анализи

Зърнопроизводителите отказаха срещи с ресорния министър и премиера, и пчеларите готвят протести

Зърнопроизводителите отказаха срещи с ресорния министър и премиера, и пчеларите готвят протести - Tribune.bg
Снимка:

Зърнопроизводителите, които протестират заради вдигането на забраната за внос на украинско зърно са отказали среща с премиера Денков в официално писмо, получено в МС. Това съобщи в предаването „Панорама“ по БНТ министър-председателят.

Денков коментира, че не е бил изненадан от това, защото преди това от бранша са отказали и насрочената за днес среща с министъра на земеделието Кирил Вътев.

Премиерът окачестви тези им действия като търсене на конфронтация, а не на решение.

Според министър-председателят страната ни е имала проблем само с вноса на слънчоглед и нерафинирано олио. Именно и затова държавата е в готовност да подпомогне засегнатите от подновяването на вноса.

Зърнопроизводителите обявиха, че излизат на протести заради подновяването на вноса от Украйна. Към тях ще се присъединят и пчеларите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз и се продават много по-евтино в сравнение с българските. Те посочват, че вносната продукция е по евтина и срива цената на родно произведения.

Представители на 23 пчеларски организации у нас са потвърдили, че следващата седмица ще изразят недоволството си пред Министерството на земеделието.

Общонационалният земеделски протест за спасяване на българското земеделие започва на 18 септември. От националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха кои ключови точки в страната ще бъдат блокирани.

Това са:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“);

- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

Инициативен комитет, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2.  Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Анкети