Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Застаряващото население и ниската раждаемост във Франция ще нанесат щети на икономиката ѝ

Анализи

Застаряващото население и ниската раждаемост във Франция ще нанесат щети на икономиката ѝ

Застаряващото население и ниската раждаемост във Франция ще нанесат щети на икономиката ѝ - Tribune.bg
Снимка:

Средната продължителност на живота се увеличава, раждаемостта намалява, а пенсионните системи започват да се разклащат - какво означава застаряването на населението за лихвените проценти и икономиката като цяло?

До 2050 г. броят на хората на възраст 65 и повече години ще нарасне до 1,6 милиарда в световен мащаб. Това е над два пъти повече, отколкото през 2021 г.

Тенденцията се дължи на два положителни по своята същност фактора: подобрено здраве на населението и самостоятелност на жените. Докато хората живеят по-дълго, образованието на жените също се подобрява, което означава, че те като цяло имат по-малко деца.

Последиците от застаряването на населението са по-обезпокоителни от неговите катализатори. Само през миналата година много хора по света проследиха политическите вълнения във Франция. Когато правителството на президента Еманюел Макрон обяви, че желае да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, цялата сила на френската протестна култура беше отприщена.

Според Макрон са необходими две години допълнителна работа, за да се понесе фискалната тежест на застаряващото население. Французите възприеха това като посегателство върху техните известни трудови права. Тъй като икономическите аргументи не бяха чути, реформата беше прокарана през Националното събрание без гласуване.

Въпреки че позицията на Макрон беше непопулярна, тя беше отговор на един основен икономически принцип. Ако съотношението между пенсионерите и по-младите хора нараства, това води до по-голяма тежест за държавните бюджети.

По данни на Евростат през 2022 г. коефициентът на зависимост на възрастните хора в ЕС е бил 33%, което означава, че на всеки човек на възраст 65 или повече години се падат малко над трима възрастни в трудоспособна възраст (15-64 години). До януари 2050 г. държавните разходи за здравеопазване и пенсии вероятно ще нараснат, тъй като съотношението изглежда ще достигне 56,7 %.

Ефектът от застаряването на населението върху производителността е причина за не по-малко болезнени прогнози. Ако в една икономика има по-малко хора в трудоспособна възраст, предприятията могат да изпитват затруднения при попълването на работните места. Това ще доведе до задушаване на производството на стоки и услуги и ще навреди на международната конкурентоспособност.

До неотдавна демографските промени в еврозоната не нанасяха огромни щети на производителността. През първите 20 години на новото хилядолетие броят на по-възрастните хора в работната сила нарастваше. По-дългият трудов живот балансираше нарастващата зависимост от коефициента на старост, следствие от подобреното здраве и скока на пенсионната възраст.

Проблемът за правителствата е, че това няма да продължи вечно. Пандемията от Ковид-19 уби желанието на много възрастни работници да се върнат на работното си място. Освен това по-нататъшното повишаване на пенсионната възраст не е лесен политически път, както Макрон разбра твърде добре.

В краткосрочен план имиграцията може да помогне за запълване на недостига на работна ръка, но това вероятно не е устойчиво решение. Бъдещият приток на млади работници към застаряващите държави зависи до голяма степен от това как ще се развие демографската ситуация в изпращащите държави, често от глобалния Юг. Някои от тези държави-доставчици в момента страдат от собствени проблеми с производителността, тъй като младите хора напускат родината си, за да се развиват в чужбина.

И все пак, дори и при положение, че държавните бюджети висят на косъм, демографската промяна крие нещо като парадокс. Държавите може и да пръскат пари, но какво би станало, ако дългът не беше толкова пагубен? Ако застаряването на населението доведе до намаляване на лихвените проценти, това може да се окаже така.

За да разберем това явление, трябва да разберем ролята на спестяванията. Когато търсенето на парични депозити в банката е голямо, кредитите са по-изобилни. Според правилата на търсенето и предлагането това ще направи кредитирането по-евтино - и обратното също е вярно. И все пак в центъра на този въпрос стои една несигурност: как възрастните потребители управляват парите си?

Тук е възможно да се разграничат два различни разказа. От една страна, ако сребърното поколение започне да изчерпва спестяванията си, то има потенциала да повиши лихвените проценти. Това е тезата на Чарлз Гудхарт, бивш служител на Английската централна банка. В сценария на Гудхарт виждаме пенсионери, които току-що са останали без работа и претопяват спестяванията си, докато наближават последните си години. Въпреки това не всички са съгласни.

„Важно е да се разгледа цялата промяна в пирамидата на населението, а не само да се мисли за застаряването като за едноизмерна промяна“, обяснява Джоузеф Копецки, доцент по икономика в Тринити Колидж в Дъблин. Той твърди, че макар да съществува възможност моделът на Гудхарт един ден да се превърне в реалност, не трябва да се подценява сегашният ефект на работниците в среден и късен етап.

Бумърите, които се подготвят финансово за пенсиониране, повишават нормата на спестяване. Желанието да оставят наследство често кара по-възрастните потребители да намалят разходите си - добра новина за техните деца.

Но докато бумърите броят стотинките, какво се случва с другите възрастови групи? Много икономисти смятат, че с увеличаването на продължителността на живота ще се повишат и нивата на спестяване при различните кохорти. Причината е проста: ако се подготвяте за по-дълго пенсиониране, вероятно ще натрупате по-големи резерви. Тъй като хората от цялото население спестяват повече, това ще увеличи предлагането на средства. Ако търсенето на инвестиции остане постоянно, лихвените проценти ще се понижат.

Този модел на евтино кредитиране може, разбира се, да изглежда озадачаващ в настоящата ситуация. Във всички големи икономики разходите по заемите са скочили, а растежът е в застой. И все пак под краткосрочните сътресения се крият основни тенденции.

„През периода преди тази инфлация след Ковид-19 ЕЦБ провеждаше много разхлабена парична политика“, каза Копецки. „Те все още се бореха да повишат инфлацията до 2%. Всичко това подкрепя версията, че има нещо друго, което тласка лихвените проценти към по-нататъшно понижение“, добави той.

Намалените разходи по заемите са нож с две остриета, тъй като ниските лихвени проценти означават и оскъдна възвръщаемост.

Въпреки че застаряващото население вероятно ще свие държавните финанси, по ирония на съдбата ще бъде по-лесно да се вземат заеми. Бъдещите лихвени проценти, които зависят от редица променливи, не могат да бъдат определени със сигурност. В този случай политиците ще се обърнат към по-възрастните. Докато страните с най-висок коефициент на зависимост се справят с болките на растежа, младите ще си водят записки.

Елеонор Бътлър, „Евронюз“

Анкети