Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Животновъд: Агнешкото няма да поскъпва в сравнение с миналата година

Анализи

Животновъд: Агнешкото няма да поскъпва в сравнение с миналата година

Животновъд: Агнешкото няма да поскъпва в сравнение с миналата година - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Агнешкото месо няма да поскъпва в сравнение с миналата година, заяви пред БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Ако отидете да пазарувате в някоя ферма, агнешкото ще го купите на живо тегло между 10 и 12-13 лв. за килограм. Ако отидете да си го купите в магазин, цените ще варират от 23-24 до 28-29 лв. в зависимост от разфасовката на агнето“, посочи той.

Седмици преди Великден: Агнешкото стигна рекордната цена от 32 лв./кг

Караколев не скри, че преди празниците някои търговци се изкушават в последния момент да повишат цените с оглед на това, че има търсене на агнешко месо.

„Това се забелязва само в държавите, в които се консумира агнешко в един кратък период от време. Ако агнешко се консумираше целогодишно, както във всички държави покрай България, нямаше да има такива спекули“, обясни той.

По думите му в последните 6-7 години се наблюдава засилено търсене на агнета от фермите. Това от своя страна води до дефицит на агнета в магазинната мрежа, което пък води до внос, посочи Караколев. Според него българските агнета ще задоволят потреблението тази година, защото Великден и Гергьовден ще са заедно. Когато има разстояние между двата празника обаче, българското агнешко не достига и се налага внос.

Животновъдът напомни скандала от миналата година с македонското агнешко, което се продаваше у нас със син печат като българско.

Затварят кланица в Кърджали заради 50 тона агнешко с неясен произход

Животновъди: За Великден и Гергьовден агнешко месо от Румъния и РСМ ще залее пазара

„Македонското месо влиза в България на 20 лв. за килограм трупно, а българското месо се оферира на търговските вериги на 25-26 лв. на килограм, обясни той, като посочи, че македонското месо е с червен печат, който се изтрива и на негово място се слага син. По думите му от схемата се изкарват стотици хиляди левове чиста печалба за седмица, а санкцията за нарушителите е 2000 лв.“

Анкети