Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Преди Великден: 25-30 лв. е цената за килограм на българското агнешко

Парите

Преди Великден: 25-30 лв. е цената за килограм на българското агнешко

От бранша отново предупреждават, че македонско агнешко на по-ниски цени може да залее пазара, въпреки че държавата затегна контрола

Преди Великден: 25-30 лв. е цената за килограм на българското агнешко - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Дни преди Великден цената на агнешкото тръгна нагоре. В момента средно килограмът се продава за 25-26 лв. Проверка на NOVA показва, че всяка година по празника консумираме около 500 хил. агнета. От фермите в момента кг живо тегло се продава между 10 и 12 лв., тоест с около 2 лв. повече от м.г.

По-скъпо ли ще излезе празничното меню на германците

От бранша отново предупреждават, че македонско агнешко на по-ниски цени може да залее пазара, въпреки че държавата затегна контрола. Цените на вносното месо са около 30 % по-ниски. Проверки за качеството и безопасността на месото започнаха и от агенцията по храните. Има ли риск опасно месо да достигне до пазара и докъде ще стигнат цените на агнешкото до края на седмицата?

 

„Цената е висока, то е ясно, но обстоятелствата са такива, трябва да се спазят традициите”, споделя потребител.

Красимир Кирилов отглежда отглежда около 80 овце в Арбанаси. За да се справи с всички разходи, тази година ще продава агнетата една идея по-скъпо.

„При нас, във фермите, цените няма как да лавират. Ние сме определили твърда цена между 10, 12 лв. Това е истинско българско месо, два лева е разликата – 8-10 лв. вървяха миналата година”, споделя Кирилов.

В магазинната мрежа цената ще варира между 25 и 30 лв. – ще зависи от големината на агнетата. По-малките ще достигат цена 30 лв., защото рандеманът там е по-малък.

Анкети