Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 30% по-скъпи козунаци за Великден

Парите

30% по-скъпи козунаци за Великден

30% по-скъпи козунаци за Великден - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Има поскъпване на козунаците с около 30%. То се дължи се основно на поскъпването на суровините и разходите за труд“, това коментира пред Bulgaria ON AIR собственик на пекарна от столицата.

„Ако миналата година сме купували яйцето за 24 ст., в момента не можем да ги намерим за под 50 - няма нещо, което да е поевтиняло, може би само маята държи постоянна цена. За да го наречем козунак, в него трябва да има 6 неща. Взимайки предвид цената на суровината, на труда, усилията и времето, килограм козунак под 20 лева е нереално ниска цена, ако е истински козунак. Ако на етикета има повече от 6 неща, не е редно да го наричаме козунак“, обясни той.

По думите му една стока струва толкова, колкото някой е готов да плати - дори козунакът да е на цена от 100 лева.

„Има технологии, които изискват 3 дни втасване на козунака. За специалните козунаци трябва по-специално брашно, доста топло помещение, много умения. Думата спекула няма дефиниция и не е законов термин. Това явление е било разпространено по време на Първата и Втората световна война. Трябва да спрем да употребяваме тази дума“, подчерта собственикът на пекарна.

Наемите на помещенията категорично вървят нагоре, докато за цената на енергията има механизъм за компенсации, стана ясно още от думите му.

Анкети