Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Значителен спад в производствения сектор на Обединението кралство

Анализи

Значителен спад в производствения сектор на Обединението кралство

Значителен спад в производствения сектор на Обединението кралство - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Производственият сектор на Обединеното кралство отбеляза значителен спад в активността, достигайки най-ниската си точка след първоначалния икономически спад заради пандемията от Ковид-19, предаде АФП.

Според индекса на мениджърите по поръчките (PMI) този икономически спад отстъпва по сериозност само на първото преустановяване на дейността през май 2020 г. и се равнява на условията, наблюдавани по време на световната финансова криза от 2008-2009 г., съобщава S&P Global.

През август PMI спадна до 43 пункта, спрямо 45,3 пункта през юли, падайки значително под решаващия праг от 50 пункта, който означава разширяване на производството.

S&P Global обяснява този спад с различни фактори, включително с това, че производителите се борят с влошаването на икономическата среда.

Тези предизвикателства включват неблагоприятното въздействие на повишаващите се лихвени проценти, кризата с разходите за издръжка на живота, намалените възможности за износ и нарастващата несигурност по отношение на бъдещите перспективи на пазара.

„През август производството изпадна в по-дълбок спад, като темповете на свиване на производството и новите поръчки бяха едни от най-силните, регистрирани извън събития като световната финансова криза или пандемията COVID-19“, се казва в доклада.

„Производителите отчитат влошаване на икономическата обстановка, тъй като търсенето е засегнато от повишаването на лихвените проценти, кризата с разходите за живот, загубата на износ и опасенията за пазарните перспективи“, допълва тя.

Коментирайки резултатите от последното проучване, Роб Добсън, директор в S&P Global Market Intelligence, заяви: „Индексът PMI се понижи до 39-месечно дъно, тъй като производството и новите поръчки се свиха с темпове, които рядко се наблюдават извън големи периоди на икономически стрес, като например световната финансова криза от 2008-2009 г. и пандемичното блокиране.“

Въпреки че това се усеща в цялата производствена индустрия, компаниите от типа "бизнес за бизнес" са особено силно засегнати. В резултат на това производителите на междинни стоки отбелязаха най-силен спад в производството, новите поръчки и заетостта, добави той.

„...Поради това данните от проучването предполагат, че политиците ще се фокусират все повече върху опасенията за състоянието на икономиката, докато обмислят необходимостта от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти“, заключи той.

Анкети