Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Автомобилите са поскъпнали с 30%, няма отлив на търсенето на такива с дизелов двигател

Автомобили

Автомобилите са поскъпнали с 30%, няма отлив на търсенето на такива с дизелов двигател

Автомобилите са поскъпнали с 30%, няма отлив на търсенето на такива с дизелов двигател - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

България е начело в класацията по продажби на бензинови коли в Европейския съюз, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Отчетен е ръст с 16,3% спрямо миналата година.

Собственик на автокъща коментира пред Bulgaria on Air, че от началото на годината е продал 230 коли. Според него в момента търсенето е по-голямо от предлагането. Не отчита отлив на купувачи на дизелови автомобили.

„Дизеловите автомобили се продават както преди, електрическите започват и те да се търсят. Интересът към тях се покачва бавно. Откакто започна Ковид вълната, със сигурност вече има ръст на цените на колите от близо 30%. Не само в България, а и навън“, обясни той.

За третото тримесечие ръстът в продажбата на дизелови автомобили у нас е 22,4%.

Пазарът на колите втора употреба отчита повишение в цените и заради дългия процес по закупуване на нов автомобил.

Проблем има при покупката на нов автомобил, защото се чака дълго за доставка. Минимумът на забавяне е 6 месеца, а списъците с чакащи независимо от марката е дълъг.

„Сроковете, в които можете да получите новата си кола, растат. Може да се стигне до 1 година. Оскъпяването на новите автомобили води към тенденцията  да караме сегашните си автомобили по-дълго. Това започва да става все по-разпространено, дори в Европа. Това е една от причините, поради които суровината за българския вторичен автомобил намалява“, посочи автомобилен експерт.

„Търсят се масово коли от 2015 година нагоре. Има ръст в търсенето и на електромобили. Хората започват да се ориентират към бензин или към хибриди електрични. В България това, което търсят хората, е двигателят да бъде съвместим и на газ“, допълни консултант по продажби.

Анкети