Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Автомобилни работници в САЩ започват най-мащабната стачка от 25 г. насам

Автомобили

Автомобилни работници в САЩ започват най-мащабната стачка от 25 г. насам

Автомобилни работници в САЩ започват най-мащабната стачка от 25 г. насам - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Синдикатът на обединените автомобилни работници започна едновременни стачки в трите фабрики, собственост на General Motors, Ford и Stellantis, известни в САЩ като Голямата тройка на Детройт. Според синдиката на Обединените автомобилни работници подобна мащабна акция от страна на служители не се е провеждала от десетилетия насам.

Стачката, която се провежда днес засяга едновременно и трите автомобилни производителя в Детройт. Причината - синдикатът и компаниите - General Motors, Ford Motor и Stellantis не успяха да стигнат до споразумение в преговорите си за нов колективен трудов договор, а настоящият такъв изтече в 23:59 ч. в четвъртък, предават медиите в САЩ.

Сега Голямата тройка от Детройт са поставени пред сериозно предизвикателство, което застрашава производството на моделите Ford Bronco, Jeep Wrangler и пикапа Chevrolet Colorado, както и други популярни модели в страната.

Броени минути след като срокът за подновяването на колективния трудов договор изтече във производствените фабрики на автомобилните компании в Мичиган, Мисури и Охайо започнаха да се събират служители, за да изразят недоволството си чрез протестни действия.

„За първи път в нашата история ще ударим едновременно и трите компании от Голямата тройка“, каза президентът на UAW (Обединените автомобилни работници) Шон Фейн, който направи свое обръщение във Facebook Live, по-малко от два часа преди изтичането на стария договор.

Според плановете в началото стачните действия предвиджат да блокират работата само в по един от заводите на всяка от трите компании, като вероятно това ще доведе до домино ефект, който ще засегне производството на автомобилните гиганти и в другите предприятия.

От синдиката не отстъпват от своите искания за по-голям дял от печалбите и по-голяма сигурност за работните места предвид прехода към производство на електрически превозни средства.

Стачките, включващи общо 12 700 работници, се провеждат в монтажните заводи на Ford в Уейн, Мичиган, на GM в Уенцвил, Мисури и марката Jeep на Stellantis в Толедо, Охайо.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Въпреки недоволството както от General Motors, така и от Ford и Stellantis са категорични – исканията от синдиката за увеличение на заплатите с 40% е немислимо. По време на преговорите от автомобилните компании са предложили до 20% ръст на заплатите, но без ключови придобивки, пожелани от UAW. Мотивите на производителите са, че ако удовлетворят всички искания ще станат неконкурентноспособни спрямо Tesla и другите производители.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Преди обръщението на Фейн, главният изпълнителен директор на GM Джералд Джонсън каза в свое видео, че предложенията за заплатите и придобивките от страна на UAW ще струват на автомобилния производител 100 милиарда долара.

От синдиката обаче контрираха изказването му, като подчертаха, че трите автомобилни компании са похарчили милиарди за обратно изкупуване на акции и заплати на изпълнителни си директори.

Анкети