Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Регулаторът по трудови отношения в САЩ разследва GM и Stellantis за нелоялна практика

Автомобили

Регулаторът по трудови отношения в САЩ разследва GM и Stellantis за нелоялна практика

Регулаторът по трудови отношения в САЩ разследва GM и Stellantis за нелоялна практика - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Националният съвет по трудови отношения на САЩ (NLRB) заяви, че ще разследва обвиненията за нелоялна трудова практика, подадени от профсъюза на United Auto Workers (UAW) срещу General Motors и Stellantis.

От UAW обявиха още в четвъртък, че и двата автомобилни производителя са отказали споразумение, като са отрекли обвиненията за несправедливи условия на труд.

От GM уточниха във видео съобщение в петък, че преговорите ще продължат и през почивните дни, като ще се фокусират върху постигането на сделка, която да е честна и справедлива за двете стеани, като целта е тя да бъде постигната навреме.

Настоящите четиригодишни трудови споразумения, обхващащи 146 000 души, работещи в заводите на автомобилните производители от Detroit Three, изтичат на 14 септември.

Но според обвиненията автомобилните компании през последните шест месеца са отказали да се пазарят добросъвестно за заплати и обезщетения на своите служители.

На този фон от Ford Motor заявиха в четвъртък, че са предложил увеличение на заплатите с 9% до 2027 г., което според синдикатите е много по-малко от исканото увеличение на заплатите с 46%.

„Ще се борим, за да постигнем справедливостт за работниците“, каза президентът на UAW Шон Фейн.

Фейн изрази опасения, че автомобилните производители в Детройт търсят начини да затворят заводите си в САЩ и да ги преместят в държави с ниски заплати, което по думите му е „икономически тероризъм“.