Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Италия с план за близо 1 млрд. евро за по-чисти автомобили

Автомобили

Италия с план за близо 1 млрд. евро за по-чисти автомобили

Италия с план за близо 1 млрд. евро за по-чисти автомобили - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Италия обяви план на стойност 950 млн. евро за насърчаване на автомобилната индустрия - стъпка, приветствана от автомобилния производител Stellantis, който обвини Рим в липса на ангажираност към електрическите превозни средства, предаде АФП.

Министърът на предприемачеството Адолфо Урсо заяви, че новият "план за стимулиране на автомобилите" за 2024 г. включва три цели - да се бракуват най-замърсяващите автомобили, да се помогне на семействата с ниски доходи да подменят старите си автомобили и да се "стимулира производството" в Италия.

"Трябва абсолютно да променим курса в сравнение със случилото се през последните години", каза Урсо на кръгла маса за автомобилната индустрия, според изявление.

Той заяви, че пакетът е на стойност почти един милиард евро.

Stellantis, създадена в резултат на сливане с френските Peugeot-Citroen и Fiat-Chrysler през 2021 г. и включваща италианските марки Fiat, Alfa Romeo, Maserati и Lancia, вече обеща да произвежда един милион автомобила в Италия до 2030 г.

Но министър-председателят Джорджа Мелони по-рано този месец разкритикува групата, заявявайки, че някои от решенията, които тя е взела, са "далеч от италианските интереси".

През 2022 г. Stellantis е произвела около 685 000 автомобила в Италия, което е малко повече от 678 000 автомобила, произведени от групата във Франция.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес отвърна на удара в интервю, публикувано по-рано в четвъртък, като заяви, че в Италия има "открита опозиция срещу електрическите двигатели".

Ръководителят на отдела за корпоративни въпроси на групата в Италия Давиде Меле, който присъства на кръглата маса, приветства изявлението на Урсо.

Те се опасяват, че всяко търговско споразумение между ЕС и Меркосур ще понижи още повече цените на техните продукти и ще засили конкуренцията от страна на държавите износителки, които не са обвързани със строгите и скъпи закони на ЕС за околната среда.

"Днес достигнахме нов етап, за да разполагаме с необходимите инструменти за подпомагане на пазар, който твърде дълго не успяваше да поеме по правилния път на енергийния преход, като остави Италия на заден план в европейското развитие на електрификацията на четирите колела", заяви той.

"Сега всички можем да застанем на стартовата линия, впрягайки колективната си енергия и уменията си, за да постигнем най-добрия резултат."

Той подчерта "още веднъж силния ни ангажимент към страната", като повтори обещанието за един милион автомобила.

Но заяви, че това зависи от определени условия, включително "дългосрочното продължаване на адекватните стимули за продажба на електрически автомобили" и разработването на мрежа за зареждане.

Фон дер Лайен настоява, че Европейският съюз е запознат с тези опасения.

"Разбира се, ние трябва да защитаваме законните интереси на земеделските производители в нашите търговски преговори, по-специално при осигуряването на равни условия по отношение на стандартите, когато имаме търговски споразумения", каза тя.

Анкети