Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Volvo Cars спира инвестициите си в закъсалия производител на електромобили Polestar

Автомобили

Volvo Cars спира инвестициите си в закъсалия производител на електромобили Polestar

Volvo Cars спира инвестициите си в закъсалия производител на електромобили Polestar - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От Volvo Cars обявиха, че ще спрат инвестициите си в дъщерната си компания за производство на електромобили Polestar Automotive

От шведския автомобилен производител загатнаха за плановете си да предадат управлението на закъсалата марка луксозни автомобили Polestar на мажоритарния си собственик - китайската Zhejiang Geely Holding Group, която има 78,65% дял в компанията.

След новината акциите на групата скочиха с над 20%, предават световните медии.

Решението на Volvo е вследствие на по-бавно от очакваното разрастване на Polestar, което заедно с охлаждането на продажбите на електромобили доведе до поевтиняване на акциите на компанията до рекордно ниско ниво.

В своя годишен отчет от Volvo намекнаха, че навлизат в следваща фаза от своето развитие със засилен бизнес план и действия по отношение на разходите, като фокусът ще е върху развитието на Volvo Cars и съответното концентриране на ресурсите.

„Ние обмисляме потенциална корекция на дяловото участие на Volvo Cars в Polestar, включително разпределяне на акции на акционерите на Volvo Cars. Това може да доведе до това Geely Sweden Holdings да се превърне в значителен нов акционер“, уточниха от компанията, като подчертаха, че ще продължат сътрудничеството си с производителя на електромобили в ключови бизнес области, сред които различни разработка и производство. Volvo Cars е притежател на 48% дял в Polestar.

От китайският производител Geely дадоха ясен сигнал, че ще подкрепят напълно Polestar като независима марка, което няма да повлияе на участието ѝ във Volvo Cars.

Анкети