Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Volvo спира производството на дизелови автомобили още преди началото на 2024 г.

Автомобили

Volvo спира производството на дизелови автомобили още преди началото на 2024 г.

Volvo спира производството на дизелови автомобили още преди началото на 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От Volvo Cars обявиха, че ще прекратят производството на всички свои дизелови модели до началото на 2024 г., тъй като се насочват към превръщането си в производител на изцяло електрически автомобили.

„След няколко месеца последният дизелов автомобил Volvo ще бъде произведен, което прави Volvo Cars един от първите производители на стари автомобили, предприели тази стъпка“, се казва в изявление на шведската компания.

Мажоритарна собственост на китайската Geely, Volvo се ангажира да премине изцяло на електричество до 2030 г.

Докато по-голямата част от автомобилите, продадени от Volvo в Европа, бяха дизелови до 2019 г., през 2022 г. те съставляваха едва 8,9% от продажбите на шведския автомобилен производител.

През август 33% от продажбите на Volvo са изцяло електрически или хибридни модели. Компанията не пояснява колко от останалите 67% модели с ДВГ са дизелови и колко работят с бензин.

Продажбите на дизелови модели намаляха бързо в Европа след скандала с измамите на Volkswagen с вредните емисии, станал известен акто „Дизелгейт“.

Делът на дизеловите превозни средства беше над 50% от продажбите на нови автомобили в Европа през 2015 г., но спорд данните за месец юли на тази година технят дял е паднал до малко над 14%.

Анкети