Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Китайският производител на електромобили Xpeng стъпи на европейския пазар

Автомобили

Китайският производител на електромобили Xpeng стъпи на европейския пазар

Китайският производител на електромобили Xpeng стъпи на европейския пазар - Tribune.bg
Снимка:
© Xpeng

Китайският производител на електромобили Xpeng, считан за един от сериозните конкуренти на Tesla, пуска някои от водещите си модели на европейския пазар, съобщава CNBC.

Автомобилите P7 и G9, съответно седан и спортен, вече могат да бъдат поръчани в Дания, Норвегия, Швеция и Нидерландия.

Xpeng опитва да се конкурира с Tesla в Китай, но все още сериозно изостава от американския си съперник по отношение на доставките, както в страната, така и по света.

Китайската компания предлага автомобилите си на по-ниски цени от Tesla въпреки че наскоро американската фирма намали цените си в опит да задържи клиентите и да задуши конкуренцията.

Xpeng твърди, че P7 може да измине 576 километра с едно зареждане, а началната му цена в Нидерландия е 49 990 евро. "Модел 3" на Tesla, който изминава 602 километра с едно зареждане, струва 52 990 евро на същия пазар.

Спортният модел на Xpeng - G9, обаче е по-скъп от съответния модел на Tesla, макар и по каталог да може да изминава около 40 км повече с едно зареждане. В Нидерландия той струва 57 990 евро срещу 53 990 евро за "Модел 3".

В Европа Xpeng има и други конкуренти освен Tesla, като например „Фолксваген“, който има много амбициозни цели за бъдещите си електромобили, посочва БТА. Друг китайски стартьп - Nio, започна да доставя електромобили в Норвегия още в края на 2021 г.

Анкети