Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Румъния ще има 30 000 зарядни станции за електрически автомобили до средата на 2026 г

Автомобили

Румъния ще има 30 000 зарядни станции за електрически автомобили до средата на 2026 г

Румъния ще има 30 000 зарядни станции за електрически автомобили до средата на 2026 г - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Румъния планира да подобри националната инфраструктура за алтернативни горива на пътните превозни средства, което включва инсталирането на най-малко 30 000 точки за презареждане до средата на 2026 г., обяви европейският комисар по транспорта Адина Валеан на събитие за устойчива мобилност в Букурещ в четвъртък.

„В Националния план за възстановяване и устойчивост има очертани проекти, насочени към развитието на националната инфраструктура за алтернативни горива в пътните превозни средства, със специален акцент върху инсталирането на минимум 30 000 точки за зареждане до средата на 2026 г.“, каза Вълеан.

Тя спомена текущите дискусии в рамките на Европейската комисия относно определянето на критериите за допустимост за алтернативни горива, считани за устойчиви.

Проектите ще бъдат финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост (PNRR), съобщи Agerpres, посочва EURACTIVE.

Вълеан изрази надежда за по-широко приемане на различни биогорива, за да се увеличи техният дял, заедно със синтетичните горива. Тя подчерта необходимостта от това разнообразие за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии.

Румъния има приблизително 12 милиарда евро, заделени за транспорт. Сумата е по-голяма европейските средства, които страната получава от ЕС за традиционната инфраструктура.

„Ние финансираме иновативни решения в цялата логистична верига, включваща станции за презареждане, интелигентни системи за управление на трафика, защитени цифровизирани паркинги за камиони и мултимодални товарни или пътнически терминали. Над 1,6 милиарда евро са резервирани например за финансиране на проекти за станции за презареждане.

Румъния е представила пет проекта по програмата за финансиране на зарядни станции.

Анкети