Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. С подкрепа от държавата: BMW инвестира в производството на „MINI“ във Великобритания

Автомобили

С подкрепа от държавата: BMW инвестира в производството на „MINI“ във Великобритания

С подкрепа от държавата: BMW инвестира в производството на MINI във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германският автомобилен гигант BMW ще направи многомилионна инвестиция в заводите си за „Mini“ в Обединеното кралство, съобщи британското правителство, цитирано от BBC.

Парите ще бъдат използвани за обновяване на завода на BMW в Оксфорд, Южна Англия, който се очаква да осигури 4000 „висококачествени работни места и укрепване на веригата за доставки на електрически превозни средства", се казва в съобщението.

В свое съобщение от BMW Group обявиха, че новата им инвестиция ще от над £600 милиона, които ще бъдат вложени във фабриките на MINI в Оксфорд и Суиндън.

„С тази нова инвестиция ще развием завода в Оксфорд за производство на новото поколение електрически MINI и ще поставим пътя за производство на чисто електрически автомобили в бъдеще“, казва Милан Неделкович, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за производството .

Заводът в Оксфорд се подготвя за производството на два нови изцяло електрически модела MINI от 2026 г., MINI Cooper с 3 врати и компактния кросоувър MINI Aceman.

„Инвестицията на BMW е още един блестящ пример за това, че Обединеното кралство е най-доброто място за създаване на автомобили на бъдещето“, заяви министър-председателят Риши Сунак.

„Подкрепяйки нашата автомобилостроителна индустрия, ние осигуряваме хиляди работни места и развиваме икономиката си в цялата страна“, добави той.

По думите на Сунак неговото правителство е предложило десетки милиони лири в подкрепа на BMW.

Първото поколение на електрическия модел на емблематичния британски автомобил беше пуснато в завода в Оксфорд през 2019 г., но миналата година BMW обяви, че повечето от електрическите ѝ автомобили ще се произвеждат в Китай.

Електрическият модел на Mini ще се произвежда в Китай

Очаква се инвестицията да бъде използвана за привеждане на завода в състояние, подходящо за производство на електрически автомобили, като до 2030 г. всички „Mini“ трябва да бъдат електрически.

„Днешното изявление на BMW, което идва седмица след старта на производството на електромобили на площадката на Стелантис в Елсмир Порт, ясно показва, че планът на правителството за автомобилния сектор работи“, заяви министърът на бизнеса и търговията Кеми Баденоч.

Анкети