Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Собствениците на електромобили в Тексас ще плащат данък от $200 годишно

Автомобили

Собствениците на електромобили в Тексас ще плащат данък от $200 годишно

Собствениците на електромобили в Тексас ще плащат данък от $200 годишно - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Шофьорите на електромобили в американския щат Тексас недоволстват срещу нов закон, който ги облага с допълнителни 200 долара годишно като компенсация за приходите от акцизи на горива, които щатските власти губят, предаде ДПА.

Тексаският закон, който влезе в сила в началото на септември, е в сблъсък с усилията да се убедят шофьорите да карат коли, отделящи ниски емисии в щат, където електромобилите имат минимален дял.

Щатските законодатели приеха по-рано тази година закона, който задължава собствениците на електромобили да платят двугодишния размер на таксата, или 400 д., когато купуват кола или подновяват регистрацията.

Вече 33 американски щата законово облагат собствениците на електромобили с до 225 д. годишно, според Националната конференция на щатските законодателни органи.

В много европейски страни и части от Канада електромобилите са изключени от плащания на някои такси, за да се насърчи използването на този тип превозни средства, които са обикновено по-скъпи от еквивалентите си с двигатели с вътрешно горене.

Според сайта на „Тексас трибюн“ броят на електромобилите в богатия на петрол щат се е увеличил от 8397 през 2016 г. до 105 807 през 2022 година. Те обаче остават под 1 процент от общия брой коли, регистрирани в Тексас, предава БТА.

Според представители на властите законодателството е въведено, тъй като каращите електромобили не плащат „дела, който им се пада“ във фонд, съдействащ за строителството и ремонта на пътища в щата.

Анкети