Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Спад в продажбите на електрически автомобили в Германия

Автомобили

Спад в продажбите на електрически автомобили в Германия

Спад в продажбите на електрически автомобили в Германия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Продажбите на нови автомобили в Германия са намалели през март, сочат официални данни, повлияни от спадащото търсене на електрически превозни средства след постепенното премахване на държавните стимули.

Според федералния транспортен орган KBA през миналия месец по пътищата на най-голямата европейска икономика са се движили общо 263 844 нови автомобила, което е с 6,2% по-малко в сравнение с предходната година.

Намалението може да се отдаде отчасти на по-малкото работни дни в сравнение с март 2023 г.

Според анализатори обаче новите регистрации са били засегнати и от продължаващия спад на пазара на електромобили, задвижвани с батерии (BEV), след като правителството оттегли стимулите в края на миналата година.

Продажбите на BEV са спаднали с близо 29% през март, съобщиха от KBA.

„Това политическо решение доведе до значителна несигурност на пазара“, заяви анализаторът на EY Константин Гал.

„Търсенето на електромобили в момента е много слабо - въпреки високите отстъпки, които много производители направиха, за да компенсират отмяната на екологичния бонус“, каза той.

Напълно електрическите автомобили съставляват едва 11,9% от всички регистрации на автомобили през март, в сравнение с 15,7% преди година.

Въпреки забавянето на темповете министърът на транспорта Фолкер Висинг заяви, че правителството все още се стреми до 2030 г. по германските пътища да се движат поне 15 милиона напълно електрически автомобила.

„Създаването на пазар чрез субсидии не е трайно решение“, каза Висинг пред обществената телевизия ZDF, като добави, че производителите на автомобили също трябва да направят „атрактивни ценови предложения“.

Анкети