Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Tesla временно спря работата на завода си в Германия (ОБНОВЕНА)

Автомобили

Tesla временно спря работата на завода си в Германия (ОБНОВЕНА)

Tesla временно спря работата на завода си в Германия (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германска крайнолява групировка пое отговорност за саботажа на електрическата инфраструктура, който принуди американския производител на електрически автомобили Tesla да спре производството в завода си край Берлин, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта Indymediа, предаде АФП.

„С нашия саботаж си поставихме за цел да постигнем възможно най-голямото прекъсване на електрозахранването на фабриката Gigafactory на Tesla - се казва в изявлението на „Група Вулкан“, публикувано в платформата, използвана от крайнолевите активисти.

По-рано тази сутрин пожар извади от строя електрически стълб в близост до площадката на Tesla на юг от германската столица. Заводът на американския автомобилен производител трябваше да спре производството си заради прекъсването на електрозахранването, което засегна и околните населени места.

Полицията обяви, че започва разследване по подозрение за умишлен палеж, а ръководителите на завода и местните власти също осъдиха деянието като умишлено.

Активисти за опазване на околната среда, които се противопоставят на планираното разширяване на фабриката на Tesla, наскоро разположиха лагер в близост до завода, но полицията отказа да даде отговор на въпроса дали има връзка между групата и пожара, предаде АФП.

Михаел Щюбген, министър на вътрешните работи на провинция Бранденбург, заяви, че „ако първоначалните данни се потвърдят, това е перфидна атака срещу нашата електрическа инфраструктура“.

„Хиляди хора са били откъснати от основното си снабдяване и поставени в опасност. Върховенството на закона ще реагира на подобен акт на саботаж с най-голяма строгост“.

Но той предупреди да не се правят „преждевременни спекулации“ за това кой може да е отговорен.

В изявление на Tesla се казва, че производствените мощности са в „безопасност“ след спирането на работата, а работниците са изпратени по домовете си.

„В момента не сме в състояние да кажем кога може да се очаква възобновяване на производството“, добави тя.

Анкети