Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. У нас вече работи първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили

Автомобили

У нас вече работи първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили

До края на 2024 г. ще бъде обявена процедура за 92 млн. лева за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по пътищата и пристанищана на страната

У нас вече работи първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© МТС

Вече виждаме навлизането на водородните технологии в реалния живот. Надявам се скоро да бъдат изградени зарядни станции за обслужване на водородни автомобили на територията на България. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването на първата в България и региона водородна зарядна станция.

© доц. д-р Благой Бурдин© доц. д-р Благой Бурдин © доц. д-р Благой Бурдин

„Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя изцяло развитието на водородните технологии и навлизането им в транспортния сектор. Потенциал за това виждаме в градския и тежкотоварния транспорт, както и в железницата“, посочи заместник-министър Недялков. Той припомни, че се работи по разгръщането на зарядна инфраструктура и до края на тази година ще бъде обявена процедура за 92 млн. лева по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по пътищата и в пристанищата за обществен транспорт.

Учени от БАН с реални първи стъпки във водородния транспорт в България

Първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили е част от Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на ЦК „ХИТМОБИЛ“. Проектът се осъществява от ЦК „ХИТМОБИЛ“, БАН и Института по електрохимия и енергийни системи „Евгени Будевски” към БАН.

Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането. Станцията разполага с два изхода с различно налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

Анкети