Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. „Volkswagen“ съкращава работници в един от заводите си за електромобили в Германия

Автомобили

„Volkswagen“ съкращава работници в един от заводите си за електромобили в Германия

Volkswagen съкращава работници в един от заводите си за електромобили в Германия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Volkswagen“ (VW) съкращава работни места в завода си за електромобили в Цвикау, източна Германия заради намаляло търсене, предаде ДПА.

Общо 269 работници на временен трудов договор ще се разделят с работните си места, след като 12-месечните им договори изтекат, съобщават от компанията. Подробностите предстои да бъдат уточнени със синдикатите.

„Volkswagen“ обосновава решението си със сегашните пазарни условия. Високата инфлация и намаляващите отстъпки са сред основните причини за спада на търсенето на електромобили, които са по-скъпи от колите с двигатели с вътрешно горене.

В завода в Цвикау се сглобяват електромобили както на „Фолксваген“, така и на неговите подразделения - "Ауди" (Audi) и "Купра" (Cupra). В него работят общо 10 700 души, от които 2200 са на временни трудови договори и могат да загубят работата си.

„Volkswagen“ е убеден в бъдещето на електрическата мобилност" и няма да променя плановете си, заяви говорител на компанията. От завода в Цвикау излизат основните електромобили на автогиганта - ID.3, ID.4 и ID.5, както и "Кю4 и-трон" (Q4 e-tron) и "Кю4 спортбек" (Q4 e-tron) на "Ауди" и "Борн" (Born) на "Купра".

Заводът спря производството на коли с двигатели с вътрешно горене през 2020 г, припомня БТА.