Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. 6,6 млн. евро глоба за „Goldman Sachs“ за нарушаване на отчетността

Банки

6,6 млн. евро глоба за „Goldman Sachs“ за нарушаване на отчетността

6,6 млн. евро глоба за Goldman Sachs за нарушаване на отчетността - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) наложи глоба на американския финансов гигант „Goldman Sachs“ в размер на 6,63 млн. евро за неправилно отчитане на капиталовите му нужди, предаде АФП.

Установено е, че „Goldman Sachs Bank Europe“ е „нарушила правилата за отчитане на кредитния риск“ през 2019, 2020 и 2021 г., се казва в изявление на ЕЦБ.

„В продължение на осем последователни тримесечия банката е отчитала по-ниски рисковопретеглени активи за кредитен риск, отколкото е трябвало“, се казва в нея.

По-специално „Goldman Sachs“ „неправилно е класифицирала корпоративни експозиции“, заяви базираната във Франкфурт институция.

„Недостатъците във вътрешния контрол попречиха на банката да открие тази грешка своевременно“, добави тя.

Говорител на „Goldman Sachs“ заяви, че банката признава "критичната важност на нашите задължения за регулаторна отчетност" и е "предприела всички необходими стъпки за пълното отстраняване на този наследен проблем".

„През цялото време си сътрудничихме тясно с ЕЦБ и се радваме, че разрешихме нещата напълно“, каза говорителят.

Капиталовите съотношения са ключови показатели за силата на банката и способността ѝ да поеме загуби в случай на пазарни сътресения.

След финансовата криза от 2008 г. ЕЦБ засили надзора си върху тези съотношения.

Неотдавна тя заяви, че този ход е направил европейския банков сектор по-силен в лицето на опасенията от разпространение на проблемите, свързани с инфлацията, пред които са изправени много американски банки.

ЕЦБ класифицира нарушението на „Goldman Sachs“ като „тежко“ - третото от пет възможни нива.

ЕЦБ, която упражнява надзор върху 115 от най-големите банки в еврозоната, е наложила около 20 санкции на частни институции.

През юли 2017 г. тя глоби италианската банка „Banca Popolare di Vicenza“ с 8,7 млн. евро за пропуснати изисквания в тримесечните и годишните отчети.

Анкети