Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. България и още 13 държави от ЕС искат от ЕИБ повече средства за отбрана

Банки

България и още 13 държави от ЕС искат от ЕИБ повече средства за отбрана

България и още 13 държави от ЕС искат от ЕИБ повече средства за отбрана - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Четиринадесет държави от ЕС, сред които България, Франция и Италия, призоваха Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да направи повече за финансирането на европейската отбранителна индустрия в съвместно писмо, предаде АФП.

В писмото подписалите го страни призовават ЕИБ, основната финансова институция на Европейския съюз, да увеличи инвестициите си в отбранителния сектор "в съответствие с новите приоритети на ЕС".

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. "предизвика повишена необходимост от инвестиции в сектора на сигурността и отбраната", подчертават 14-те държави в писмото си до европейските органи.

Четиринадесетте подписали страни са Германия, Франция, Италия, Финландия, България, Чешката република, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Швеция и Нидерландия.

Миналата седмица Европейската комисия предложи драстично укрепване на отбранителната промишленост на ЕС пред лицето на руската заплаха.

Европейската изпълнителна власт иска до 2030 г. "50 % от военното оборудване", поръчано от държавите членки, да бъде доставено от европейската промишленост, заяви заместник-председателят на Комисията Маргрете Вестагер.

Днес 68 % от оръжейните покупки на ЕС за Украйна се извършват от американски производители.

Откакто е създадена през 1958 г., банката на ЕС е инвестирала повече от 1 трилион евро, но много малко в сектора на отбраната, като е дала приоритет на действията в областта на климата или иновациите.

Анкети