Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Депозитите в търговските банки в САЩ падат до най-ниско ниво от две години насам

Банки

Депозитите в търговските банки в САЩ падат до най-ниско ниво от две години насам

Депозитите в търговските банки в САЩ падат до най-ниско ниво от две години насам - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Депозитите в търговските банки в САЩ падат към края на април до най-ниското ниво от близо две години. Това показват последните данни на Федералния резерв. На този фон кредитите предоставени от финансовите институции се увеличава въпреки повишените на лихви на кредитите и лизингите.

Депозитите падат до около 17,1 трилиона долара. Спадът е с от около 120 милиарда долара спрямо седмицата по-рано. Това е най-ниското ниво от юни 2021 г., като депозитите вече са намалели с над 500 милиарда долара спрямо седмицата преди фалита на Silicon Valley Bank през март.

След рекордно изтичане на депозити веднага след фалита на SVB и по-малката Signature Bank в рамките на дни, депозитите се стабилизираха в началото на април. Те се повишиха отново през втората половина на април, период, който обикновено има големи изходящи потоци от, тъй като сезонът на годишните данъчни декларации наближава, посочва Ройтерс.

На сезонно коригирана база, която отчита този модел, депозитите са се променили малко от края на март.

Депозитите в големите банки в САЩ паднаха до 10,54 трилиона долара от 10,61 трилиона долара седмица по-рано, на несезонно коригирана база. Депозитите в малките банки възлизат на 5,32 трилиона долара в сравнение с 5,34 трилиона долара.

Междувременно общият кредит на банковата система все още не е показал свиването, което много икономисти и политици очакват да се развие след неотдавнашните сътресения в банковата система и агресивните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв през последната година. Регулаторите влязоха в още една банка (First Republic), като  JPMorgan Chase & Co, най-голямата банка в САЩ, пое управлението ѝ.

Общият кредит на банковата система нараства за втора седмица до 17,37 трилиона долара, воден от увеличението на заемите и лизингите до рекордните 12,11 трилиона долара, на несезонно коригирана база, от 12,07 трилиона долара през предходната седмица.

Въпреки това растежът на заемите се забавя през последните месеци: годишният темп на растеж се охлади от двуцифрен темп в края на миналата година до около 9% в края на април, което предполага, че по-строгите условия започват да смекчават банковите кредити, посочва още Ройтерс.