Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Федералната корпорация за застраховане на САЩ: Трябва реформа за защита на депозитите

Застраховане

Федералната корпорация за застраховане на САЩ: Трябва реформа за защита на депозитите

Федералната корпорация за застраховане на САЩ: Трябва реформа за защита на депозитите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Банковите влогове на американските фирми може да бъдат гарантирани и в размери от над 250 000 долара, ако Конгресът на САЩ одобри препоръката на FDIC, предаде Асошиейтед прес.

Целта на този план е да бъде намалено напрежението в банковия сектор в САЩ, след като през последните два месеца три банки изпаднаха в сериозни финансови затруднения и на практика фалираха, отбелязва агенцията. Управлението на третата от тях - First Republic Bank, вчера беше поето от Комисията за финансова защита и иновации (DFPI) на щата Калифорния. По-късно беше съобщено, че властите в САЩ са приели офертата на банковия гигант JPMorgan Chase да придобие активите и пасивите на First Republic Bank.

На този фон Федералният регулатор препоръчва да бъде реформирана дългогодишната политика, свързана със защитата на депозитите, за да бъдат гарантирани и фирмени влогове за над четвърт милион долара, но при определени условия. Защитата и на по-големите наличности в банковите сметки на фирмите, чрез които те финансират своята дейност, ще повиши финансовата стабилност, се казва в съобщение на регулаторния орган.

„Към декември миналата година над 99 процента от депозитните сметки в САЩ са били с наличности от под 250 000 долара и съответно са защитени“, обяви председателят на Федералната корпорация за застраховане на депозитите Мартин Грюнберг.