Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. До май месец Световната банка избира нов ръководител

Банки

До май месец Световната банка избира нов ръководител

До май месец Световната банка избира нов ръководител - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Световната банка се надява до началото на май да намери наследник на ръководителя Дейвид Малпас, който обяви, че ще се оттегли, предаде АФП.

Базираният във Вашингтон кредитор за развитие ще започне да приема кандидатури в четвъртък, като този процес ще продължи до 29 март. Банката твърди, че кандидатурите на жени ще бъдат „силно“ насърчавани.

След това ще бъде изготвен кратък списък от трима кандидати, последван от „официални интервюта... с очакване за избор на новия президент до началото на май 2023 г.“

По силата на неофициално споразумение, което не е цитирано в изявлението, президентът на Световната банка обикновено е американец, докато ръководителят на Международния валутен фонд обикновено е европеец.

66-годишният Малпас, беше назначен през 2019 г., когато президент беше Доналд Тръмп, след като преди това беше заместник-министър на финансите по международните въпроси.

Преди седмица той направи изненадващо изявление, че ще напусне поста си почти година преди изтичането на мандата му през 2024 г.

Президентът на Световната банка подава оставка

По време на неговия мандат в Световната банка организацията се сблъска с глобални кризи като пандемията Ковид-19, руската инвазия в Украйна и международното икономическо забавяне.

През последните месеци Малпас се сблъска с призиви за оставката, като природозащитници го обвиниха в отричане на изменението на климата.

През септември миналата година на форум Малпас отказа да каже дали вярва, че изкопаемите горива са причина за изменението на климата, което предизвика остро осъждане от страна на Белия дом.

По-късно Малпас заяви пред Си Ен Ен, че не е привърженик на отричането на изменението на климата и че емисиите, генерирани от човека, „очевидно“ допринасят за затоплянето.

Анкети