Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Джорджети: Данъкът върху свръхпечалбите на банките в Италия не е несправедлив

Банки

Джорджети: Данъкът върху свръхпечалбите на банките в Италия не е несправедлив

Джорджети: Данъкът върху свръхпечалбите на банките в Италия не е несправедлив - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Параметрите на новия данък върху свръхпечалбите на банките в Италия може да бъдат подобрени, заяви министърът на икономиката Джанкарло Джорджети в неделя, отричайки обаче, че налогът е несправедлив, както го определят мнозина икономисти.

„Може да се окаже, че данъкът е неподходящ, той със сигурност може да бъде подобрен... но не приемам, че се смята за несправедлив данък“, каза Джорджети по време на икономическия форум Амброзети.

Миналия месец правителството на Италия нанесе изненадващ удар на банките в страната, като обяви, че ще наложи еднократен данък от 40% върху печалбите на кредиторите в резултат на по-високите лихвени проценти.

Италия удря банките с 40% данък върху неочакваните печалби за 2023 г.

В отговор на това акциите на банките се сринаха, а от министерството на икономиката на следващия ден изясниха, че новият данък ще възлиза на не повече от 0,1% от общите им активи.

Редица финансисти, местни и международни икономисти изразиха становище, че този ход е несправедлив, но Джорджети контрира това мнение, като каза, че това е справедлив данък и държавата е дала много гаранции на банковата система.

Министърът също така уточни, че напрежението около този налог в страната е било провокирано по-скоро от неумелото му обявяване от вицепремиера по време на пресконференция през август, за което от банковия сектор не са били подготвени.

„Мога да ви уверя, че поемам пълна отговорност за грешки в комуникацията, но в крайна сметка окончателната версия ще бъде нещо, което всеки може да оцени“, каза Джорджети.

Анкети