Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. ЕБВР отпуска на Албания 75 млн. евро под формата на кредити

Банки

ЕБВР отпуска на Албания 75 млн. евро под формата на кредити

ЕБВР отпуска на Албания 75 млн. евро под формата на кредити - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Албания 75 млн. евро под формата на кредити, за да инвестира в инициативи за пречистване на отпадъчни води в 8 южни общини, в които тече река Вьоса, съобщи министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро, предаде АФП.

Финансирането има за цел създаването на системи за пречистване на отпадъчни води за потоците, вливащи се в река Влоса, но също така и изграждането на капацитет за местните общини и предприятия за насърчаване на подход, ориентиран към екотуризма.

Река Вльоса - една от последните диви реки в Европа - води началото си от планините Пинд в Гърция и тече към югозападна Албания, където преминава през 5 кръга, преди да се влее в Адриатическо море.

През март албанското правителство обяви природната екосистема на реката за национален парк, отговарящ на международните стандарти за защита.

До това решение се стигна след мащабна кампания, водена от високопоставени представители на компанията за облекло Patagonia и актьора Леонардо ди Каприо, предизвикана от плановете за изграждане на водноелектрическа централа през 2016 г., които в крайна сметка бяха отменени.

Споразумението с ЕБВР на стойност 75 млн. евро очаква одобрението на междуправителствения парламент, съобщи Кумбаро.

Анкети