Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕБВР прогнозира растеж на руската икономика през тази година

Анализи

ЕБВР прогнозира растеж на руската икономика през тази година

ЕБВР прогнозира растеж на руската икономика през тази година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви, че очаква руската икономика да нарасне през 2023 г. благодарение на повишаващите се цени на петрола, след като по-рано тази година прогнозираше свиване, предаде АФП.

ЕБВР очаква ръст от 1,5 %, след като в оценката си от май прогнозира свиване от 1,5 %.

„Перспективите за 2024 г. ще зависят до голяма степен от това как ще се развият войната в Украйна и свързаните с нея икономически санкции; на този етап се прогнозира растеж от 1,0 %“, посочва институцията.

Банката през май е очаквала западните санкции срещу Русия, по-специално ценовия таван върху износа на петрол, „да бъдат по-ефективни в ограничаването“ на растежа на страната.

„Но приходите от петрол бяха подкрепени от повишаващите се цени на петрола и способността на Русия да компенсира въздействието на ограничението чрез износ на нови пазари“, се казва в новия доклад.

ЕБВР назова такива пазари като Китай и Индия, като добави, че икономическата активност на Русия „е останала стабилна - особено потреблението на домакинствата и държавните разходи във връзка с продължаващия конфликт“.

Руската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с между 1,5 и 2,5% през тази година и с между 0,5 и 1,5% през 2024 г., тъй като Москва се бори с недостига на работна ръка, санкциите и по-ниските приходи от износ.

ЕБВР добави, че очаква икономиката на Украйна да нарасне с 1,0 % през тази година „благодарение на повече предприятия, които възобновяват дейността си, и подобрените енергийни доставки“.

Тя прогнозира ръст на производството от 3,0 % през 2024 г. „при допускането, че войната ще продължи със сегашната си интензивност“. И двете прогнози останаха непроменени спрямо май.

ЕБВР е създадена през 1991 г., за да помогне на страните от бившия съветски блок да възприемат свободни пазарни икономики, но оттогава е разширила обхвата си до Близкия изток и Северна Африка.

Банката заяви, че растежът в нейните региони ще нарасне средно с 2,4% през тази година, след което ще се ускори и ще отбележи 3,2% през 2024 г., тъй като инфлацията ще намалее още повече.

„Нашите икономисти виждат различаващ се модел на растеж сред регионите на ЕБВР“, заяви главният икономист на институцията Беата Яворчик.

„Силният растеж на икономиките в Централна Азия и по-слабото представяне на тези в Централна Европа и балтийските държави отразяват различните последици от цените на енергията, инфлацията и променящите се модели на търговия.“

В прогнозите не е взето предвид неотдавнашното земетресение в Мароко.