Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Фед: Възможно е меко приземяване

Банки

Фед: Възможно е меко приземяване

Фед: Възможно е меко приземяване - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Федералният резерв на САЩ може би е на път да намали инфлацията, като същевременно избегне вредна рецесия, заяви високопоставен политик.

Наскоро Фед гласува да задържи лихвените проценти на 22-годишен връх, което породи надежди сред инвеститорите, че може да постигне така нареченото "меко приземяване", като избегне по-нататъшно повишаване на лихвите.

Но въпреки значителния напредък от миналото лято насам, инфлацията продължава да е над дългосрочната цел на Фед от 2%, което предизвиква разногласия сред политиците относно най-добрия път за развитие.

"Вярвам, че е възможно меко приземяване при продължаваща дезинфлация и силен пазар на труда, но то не е гарантирано", заяви управителят на Фед Лиза Кук на конференция в Калифорния, според подготвените бележки.

"При определянето на паричната политика трябва да се стремим към достатъчно рестриктивна политическа позиция, за да върнем инфлацията към 2% с течение на времето", каза тя.

Тя добави, че рисковете са двустранни, "което изисква от нас да балансираме между риска от недостатъчно затягане и риска от прекалено затягане".

Политиката на Кук съвпада с мнението на някои нейни колеги, но е в противоречие с възгледите на други, като колегата ѝ управител на Фед Мишел Боуман.

"Продължавам да очаквам, че ще се наложи да увеличим допълнително лихвения процент по федералните фондове, за да сведем своевременно инфлацията до нашата цел от 2%", заяви Боумън на конференция в Охайо по-рано този месец.

По данни на CME Group понастоящем търговците на фючърси определят вероятност от над 99%, че Фед ще гласува за запазване на лихвените проценти отново на следващото си решение през декември.