Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Очаквано: ФЕД остави лихвените проценти без промяна

Банки

Очаквано: ФЕД остави лихвените проценти без промяна

Ставките са на най-високото си ниво от 22 години насам

Очаквано: ФЕД остави лихвените проценти без промяна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Федералният резерв на САЩ гласува да задържи лихвените проценти на 22-годишния връх на второ поредно заседание. Той се опитва да забави упоритата инфлация, без да навреди на силната икономика, предаде АФП.

Решението на Фед да запази основния си лихвен процент между 5,25 и 5,50 % дава на политиците време да "оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика", се казва в изявление на централната банка.

Решението беше широко очаквано, като се има предвид заявената цел на Фед да забави инфлацията до дългосрочната си цел от 2%.

То отбелязва първия път, когато длъжностните лица задържат лихвените проценти стабилни на две последователни заседания, откакто започнаха да затягат паричната политика миналата година.

Американската централна банка заяви, че всички бъдещи решения за затягане на лихвените проценти ще "вземат предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие".

Инфлацията се е забавила повече от два пъти, след като през юни миналата година достигна най-високата си стойност от над 7%, въпреки че остава твърдо над 3%.

Когато Фед повишава лихвените проценти, той повишава цената на заемите от банката, което би трябвало да отслаби икономическата активност и да отслаби пазара на труда.

Но въпреки агресивното затягане на паричната политика Фед отбеляза, че "икономическата активност се разширява със силен темп през третото тримесечие".

Увеличаването на броя на работните места продължава да е силно, а равнището на безработица остава ниско - добави той.

Ходът на Фед вероятно ще засили очакванията, че той е приключил с повишаването на лихвените проценти и преминава към продължителна пауза.

Анкети