Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Гуверньорът на БНБ беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС (СНИМКИ)

Банки

Гуверньорът на БНБ беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС (СНИМКИ)

Гуверньорът на БНБ беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на УНСС (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Церемонията се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание Росен Желязков, изпълнителния директор на Международния валутен фонд Пол Хилбрес и ректора на УНСС проф. Димитър Димитров.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Гуверньорът на БНБ е възпитаник на УНСС, а присъждането на почетното звание идва след единодушно решение на Академичния съвет на висшето учебно заведение. Предложението е от декана на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Румен Брусарски.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Припомняме, че Димитър Радев е управител на БНБ от 15 юли 2015 г., като беше преизбран от 49-ото Народно събрание за втори шестгодишен мандат, считано от 18 юли тази година.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

„Званието „Доктор хонорис кауза“ е огромна чест с дълбока символика за мен“. Това заяви в своето слово управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев, след церемонията.

„Искам да се обърна с думи на благодарност към Академични съвет на УНСС. За мен това е огромна чест с дълбока символика, тъй като идва от моя университет и най-голямото бизнес училище в Югоизточна Европа“, каза Радев.

Той отбеляза, че за първи път от години насам сме свидетели на толкова много кризисни ситуации и подчерта, че България се нуждае от устойчива политическа конструкция и консолидация на макроикономическата рамка.

„Сега имаме редовно правителство с ясни приоритети. Дали тази стъпка ще бъде успешна зависи от резултатите“, заяви гуверньорът на БНБ.

„Фискалната позиция на България е солидна - вторият най-нисък дълг в съотношение с БВП. Това са резултати от доктрина, следвана от 1997 г. Днес на нея е противопоставена доктрината на фискалната експанзия, която дава краткосрочни политически успехи, но проблеми в дългосрочен план“, отбеляза той.

Радев посочи, че един от най-големите проблеми за България е демографският въпрос. Той заяви, че системата като цяло се нуждае от реформи.

Анкети