Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Управителят на БНБ: Трябва да се заложат допълнителни буфери от 10% в бюджета за 2024 година

Парите

Управителят на БНБ: Трябва да се заложат допълнителни буфери от 10% в бюджета за 2024 година

Управителят на БНБ: Трябва да се заложат допълнителни буфери от 10% в бюджета за 2024 година - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„От гледна точка на несигурната среда, в която се намираме, да се заложат допълнителни буфери в бюджета за 2024 година, а също така и в тригодишен хоризонт“. Това заяви упавителят на БНБ Димитър Радев по време на извънредното заседание на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъжда първо четене Държавния бюджет, както и бюджетите на Общественото осигуряване и Здравната каса.

По думите на Радев този буфер трябва да е около 9-10%, който - ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г.

„Трябва да се включат разпоредби в бюджета за поддържане на буфер около 9-10% при ангажиментите за разходи”, предложи той. Радев каза, че минималният размер на фискалния резерв също може да бъде увеличен с оглед запазване на функциите му за буфер за бюджетно финансиране.

„Към 31 октомври средствата в този фонд възлизат на около 4 млрд. лева“, поясни управителят на БНБ.

„Да се направи опит в рамките на 3-годишната бюджетна прогноза да се осигури намялаващ тренд на бюджетния дефицит, също така по отношение на бюджетните разходи - разбира се, говоря за реалните бюджетни разходи“, препоръча гуверньорът на БНБ.

Радев обясни, че поддържането на процикличната фискална политика е предпоставка за макроикономически дисбаланси, но освен това използването ѝ за по-продължителен период от време ограничава икономическия растеж.

„Провеждането на антициклично фискална политика в контекста на бюджета за 2024 г. означава бюджетен дефицит в размер на 1%“, каза управителят на БНБ.

Той коментира, че е положителен фактът, че бюджетът ще бъде приет до края на годината.

Анкети