Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Лихвите по ипотеките в САЩ паднаха до най-ниско ниво от август

Банки

Лихвите по ипотеките в САЩ паднаха до най-ниско ниво от август

Лихвите по ипотеките в САЩ паднаха до най-ниско ниво от август - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

След като скочиха до над 8 процента през октомври, лихвите по ипотечните кредити в САЩ отново се понижиха до около 7 процента, което даде тласък на договорите за рефинансиране, съобщи Си Ен Би Си.

Миналата седмица средният договорен лихвен процент за 30-годишни ипотечни заеми с фиксирана лихва със съответстващи салда по заеми (726 200 долара или по-малко) намаля от 7,37 до 7,17 процента, като се понижиха и някои съпътстващи разходи, според данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Това е най-ниското ниво на лихвите по ипотечните кредити в страната от август.

В резултат на това молбите за рефинансиране на жилищни кредити се увеличиха с 14 процента през миналата спрямо предходната седмица. В сравнение със същата седмица на миналата година, през миналата седмица молбите за рефинансиране в САЩ са били с 10 процента повече.

„По-слабата инфлация и финансовите пазари, които очакват прекратяването на цикъла на повишаване на лихвите на Управлението за федерален резерв, стоят зад неотдавнашния спад на лихвите“, обясни Джоел Кан, вицепрезидент на Асоциацията на ипотечните банкери.

Заявленията за рефинансиране отбелязаха най-силната си седмица от два месеца и се увеличиха на годишна база за втора поредна седмица, което се случва за първи път от края на 2021 г., добави Кан.

Действителното ниво на търсене на рефинансирания обаче все още е доста ниско, като се има предвид, че много кредитополучатели са рефинансирали кредитите си по време на пандемията, когато лихвите достигнаха рекордно ниски нива.

Молбите за ипотека за покупка на жилище са намалели със 17 процента в сравнение със същата седмица през 2022 г. Потенциалните купувачи все още са изправени пред високи цени и ниска наличност от жилища за продажба.