Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Исканията за ипотечни заеми в САЩ достигнаха най-ниското ниво от 28 години

Имоти

Исканията за ипотечни заеми в САЩ достигнаха най-ниското ниво от 28 години

Исканията за ипотечни заеми в САЩ достигнаха най-ниското ниво от 28 години - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Подадените заявления за ипотечни заеми в САЩ. Това е нов аргумент, че нарастващите лихви по ипотечни кредити отказват от покупка желаещите да придобият жилище, съобщи Асошиейтед прес.

Според индекса на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), който проследява обема на молбите за отпускане на ипотечни кредити, през миналата седмица молбите за кредити за закупуване на жилища са спаднали до най-ниското си ниво от 28 години.

Според данните на американската асоциация заемите за закупуване на жилища са спаднали с 2,1 на сто през миналата седмица спрямо предходната седмица, като съответният индекс е достигнал сезонно коригирана стойност от 141,9 пункта. Това представлява спад с около 28 процента в сравнение с година по-рано, както и минимум за индекса от април 1995 г.

„Както заявленията за покупка, така и за рефинансиране (на съществуващи ипотечни заеми – бел. р.) намаляха, като индексът, отчитащ покупките достигна 28-годишно дъно, тъй като потенциалните купувачи остават встрани заради малкото предлагани имоти и повишени лихви по ипотечните кредити“, коментира данните Джоел Кан, заместник главен икономист на MBA.

Средната лихва по референтния 30-годишен жилищен заем е била 6,48 на сто в началото на тази година, след което е паднала до 6,12 на сто през февруари. Оттогава ставкаа се движи около 7 на сто, според Федералната ипотечна корпорация за жилищни кредити (Federal Home Loan Mortgage Corporation - Freddie Mac), предава БТА.