Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Рекордна разлика: Месечнният наем на жилище в САЩ с 30% по-евтин от изплащане на ипотека

Имоти

Рекордна разлика: Месечнният наем на жилище в САЩ с 30% по-евтин от изплащане на ипотека

Рекордна разлика: Месечнният наем на жилище в САЩ с 30% по-евтин от изплащане на ипотека - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В ситуация на покачващи се лихви по ипотечните кредити, растат и цените на жилищата. В момента в САЩ са свидетели на най-голямата числена разлика в месечните разходи между изплащането на собствено жилище и наемането му от над 50 години насам.

Според проучване на консултантската компания Reventure Consulting, към настоящия момент месечният разход по изплащане на собственo еднофамилно цилище, закупено с ипотечен кредит излиза около 2,700 щатски долара, а месечния наема на жилище в страната малко над 1,800 щатски долара. За сравнение в началото на 70-те години на миналия век наемът на жилище е излизал по-скъпо, отколкото изплащането на ипотека, но цените към настоящия момент изглеждат направо минимални. Данните показват, че в периода между 1970 г. и 1974 г., за да наемеш жилище в САЩ са били необходими 225 щатски долара месечно, а за да изплащаш ипотека разходът на месец е бил 190 щатски долара.

През август 2023 г. лихвите по ипотечните кредити се повишиха до най-високото ниво от 23 години насам, като средният за страната 30-годишен фиксиран ипотечен кредит достигна 7,48%.

Именно поради този факт средният наем в САЩ достигна до малко над $1800 на месец, което е около 30% по-евтино от средната цена за покупка, възлизаща на почти 2700 щатски долара на месец. Тази разлика представлява най-голямата разлика между наемане и покупка в историята на страната, отчитат експертите.

Докато през 2022 г. тази разлика беше по-малко от 200 долара, то през 2023 г. разликата надхвърли 800 щатски долара.

В резултат на това молбите за ипотечни кредити за покупка на жилище достигнаха най-ниската си точка от 20 години насам, отчитат анализатори.

Анкети