Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заетостта в САЩ през август със сериозен растеж

Парите

Заетостта в САЩ през август със сериозен растеж

Заетостта в САЩ през август със сериозен растеж - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Наемането на служители в САЩ е отбелязало неочакван скок през миналия месец, докато безработицата е нараснала до най-високото си ниво от началото на 2022 г.

Най-голямата икономика в света е добавила 187 000 работни места през август, според Министерството на труда, но ръстът на заплатите се е забавил, а нивото на безработица се е покачило до 3,8%.

Повишаването на броя на работните места дойде, след като данните за заетостта през юни и юли бяха ревизирани надолу, а цифрите като цяло сигнализират за стабилен темп на наемане на служители, докато пазарът на труда показва признаци на охлаждане.

Политиците се борят да охладят икономиката и да ограничат упоритата инфлация, като Федералният резерв бързо повиши лихвените проценти - наскоро те достигнаха най-високото си ниво от над две десетилетия.

Но централната банка също така обеща да бъде съобразена с данните в предстоящите си решения.

Междувременно сравнително силният пазар на труда увеличи надеждите, че САЩ могат да намалят инфлацията, без да доведат икономиката до рецесия.

Данните на Министерството на труда показаха, че средните почасови доходи през август са нараснали с 0,2%, което е по-бавно от предходния месец.

„Заетостта продължи да се увеличава в здравеопазването, туризма, социалното подпомагане и строителството‘, заявиха от министерството.

Заетостта в транспорта е намаляла.