Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Плашеща тенденция: Европейските компании съкращават хиляди работни места

Анализи

Плашеща тенденция: Европейските компании съкращават хиляди работни места

Най-високата от десетилетия насам инфлация и последиците от войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа да прибегнат до подобни мерки

Плашеща тенденция: Европейските компании съкращават хиляди работни места - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа през последните месеци да започнат да съкращават персонал или да замразят наемането на нови служители.

Ройтерс обобщава по сектори информация за някои от компаниите, обявили съкращения от декември насам, предава БТА:

АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ

Michelin: производителят на гуми обяви през декември, че планира да съкрати до 1600 работни места във Франция. Това все пак е по-малко от първоначалния план, който предвиждаше отпадане на 2300 работни места под формата на доброволни съкращения, тъй като се стреми да запази производството.

Stellantis: Производителят на автомобили се споразумя със синдикатите в през февруари да съкрати до 2000 работници в италианските си предприятия чрез доброволни съкращения.

Volvo: Шведската група заяви през март, че ще преструктурира  европейското си производство на автобуси, което ще доведе до съкращаване на 1600 работни места.

ПРОМИШЛЕНОСТ И МАШИНОСТРОЕНЕ

British Steel: компанията, която е китайска собственост, съобщи на 22 февруари, че може да съкрати до 260 работни места, след като обяви планираното закриване на коксовите си пещи в Северна Англия.

KONE: Финландският производител на асансьори обяви на 26 януари, че ще намали броя на служителите си с 1000, включително 150 във Финландия.

ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ

Deliveroo: Британската компания за доставка на храна съобщи на 9 февруари, че ще съкрати около 9 процента от работната си сила, или 350 позиции.

Sainsbury's: Британската група супермаркети планира да консолидира пет съществуващи магазина „Sainsbury's“ и „Argos“ в три, като до 2026 г. ще бъдат закрити два от тях, което ще засегне 1400 работници.

Zalando: Германският онлайн портал за търговия с модни стоки съобщи на 21 февруари, че ще съкрати стотици работни места в цялата компания, посочвайки като причина прекомерното разрастване в някои области и по-трудната икономическа среда.

ТЕХНОЛОГИИ

Ericsson: Производителят на телекомуникационно оборудване ще съкрати 8500 служители в световен мащаб като част от плана си за намаляване на разходите, бе съобщено във вътрешна записка.

Logitech: Производителят на клавиатури, уебкамери и други компютърни аксесоари ще съкрати около 300 души в рамките на глобална кампания.

Philips: Холандският производител на медицинско оборудване на 30 януари заяви, че ще съкрати 6000 работни места, за да противодейства на спадащите продажби.

SAP: Германската софтуерна компания заяви на 26 януари, че планира да съкрати 3000 работни места, което представлява 2,5 процента от глобалната й работна сила, за да намали разходите си и да се съсредоточи върху бизнеса си с облачни услуги.

Telecom Italia: Групата се стреми да съкрати до 2000 работни места в Италия чрез доброволно ранно пенсиониране, съобщиха източници през март.

Vodafone: Британският телекомуникационен гигант съобщи на 13 март, че планира да съкрати 1000 работни места в Италия - почти една пета от от общия брой на служителите му в страната.

ДРУГИ

BASF: Германският производител на химикали заяви на 24 февруари, че ще съкрати 2600 работни места, за да подобри конкурентоспособността си, предупреждавайки същевременно за очакван по-нататъшен спад на приходите поради увеличаващите се разходи.

Grifols: Испанската фармацевтична фирма заяви на 15 февруари, че ще съкрати около 2300 служители, или 8,5 процента от персонала си в световен мащаб, на фона на преразглеждане на стратегията, целящо да постигне годишни икономии в размер на около 400 млн. евро.