Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. BASF съкращава 3300 работни места

Парите

BASF съкращава 3300 работни места

BASF съкращава 3300 работни места - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Германският химически гигант BASF обяви, че съкращава 3300 работни места в света и затваря няколко производствени подразделения в историческия си комплекс в Лудивгсхафен. Причината - повишените разходи за електроенергия, уточняват от компанията.

От BASF се надяват да спестят 500 млн. евро на годишна основа от 2025 г. и допълнителни 200 млн. евро от 2027 г. от базата си в Лудвигсхафен, предава Франс прес.

Поради тази причина там ще бъдат затворени редица заводи, включително два за производство на амоняк и свързани с тях съоръжения за торове, което ще доведе до съкращаване на 700 работни места в основната база в Германия.

"Конкурентността на BASF в европейския регион страда все повече от прекомерна регулация, дълги процедури за издаване на разрешителни и най-вече поскъпване на по-голямата част от производствените разходи“, каза главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер, цитира БТА.

Друг завод за производство на  пластмасови кори TDI също ще затвори заради повишените разходи за електроенергия и слабото търсене. Заводите в САЩ и Китай ще снабдяват клиентите с този компонент.

Освен това, от компанията планират съкращения на още 2600 работни места при основните услуги и научноизследователската дейност.

На този фон от BASF потвърдиха резултатите си за 2022 г. Продажбите през годината са нараснали с 11 на сто, достигайки 87 млрд. евро, а оперативният резултат се е повишил до 6,9 млрд. евро преди извънредните мерки.

Деконсолидацията на руските дейности на филиала на BASF в енергийната компания Wintershall, обаче е довела до разходи от 6,3 млрд. евро, като групата е пострадала и от спирането на газопровода "Северен поток" от Русия за Европа, на който е един от собствениците.

Това е довело до чиста загуба от 627 милиона евро, което е по-малко от първоначално обявените 1,37 милиарда евро.

Анкети