Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Norges Bank: Единодушно решихме да запазим ОЛП непроменен на 4,25%

Банки

Norges Bank: Единодушно решихме да запазим ОЛП непроменен на 4,25%

Norges Bank: Единодушно решихме да запазим ОЛП непроменен на 4,25% - Tribune.bg
Снимка:
© Norges Bank

Комитетът за парична политика и финансова стабилност към централната банка на Норвегия (Norges Bank) единодушно реши да запази основния лихвен процент непроменен на 4,25 процента.

„Пазарът на труда все още е напрегнат, но натискът в норвежката икономика намалява. Инфлацията е значително над целта от 2 процента, като инфлацията на потребителските цени се понижи, но базовата инфлация все още остава висока“, пишат в своя изявление от банката.

„Колкото по-дълго инфлацията остава висока, толкова по-скъпа може да се окаже последващата дезинфлация. От друга страна, Комитетът не иска да повишава основния лихвен процент повече, отколкото е необходимо, за да се върне инфлацията към целта в рамките на разумен хоризонт“, аргументират решението си експертите от Norges Bank.

Според аналаиза им паричната политика до момента е постигнала затягащ ефект върху икономиката, като пълното отражение от миналите повишения на лихвените проценти тепърва ще се видят. Според експертите основният лихвен процент е вероятно близо до нивото, необходимо за справяне с инфлацията, което предоставя на Комитета малко повече време, за да прецени дали има нужда от допълнително повишаване на основния лихвен процент.

„Вероятно ще има нужда от поддържане на строга позиция на паричната политика за известно време напред“, коментират от Norges Bank, като уточняват, че дали ще са необходими допълнителни повишения на лихвите зависи от икономическото развитие.

В доклада им за паричната политика от септември 2023 г. се подчертава, че инфлацията е спаднала повече от очакваното, а икономическата активност е малко по-ниска от прогнозираното. От друга страна, обезценяването на кроната може да допринесе за поддържане на инфлацията в страната.

Етикети: Norges Bank (3) ОЛП (17)
Анкети