Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. НС окончателно прие промените в Закона за БНБ - той влиза в сила щом приемем еврото у нас

Банки

НС окончателно прие промените в Закона за БНБ - той влиза в сила щом приемем еврото у нас

НС окончателно прие промените в Закона за БНБ - той влиза в сила щом приемем еврото у нас - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители окончателно приеха промените в Закона за БНБ, който урежда статута на банката след приемането на еврото у нас. Това се случи след дълга дискусия, която изостри тона в пленарната зала на парламента.

В крайна сметка ключовите изменения, които засягат статута на еврото, дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането им от обращение бяха приети.

На първо четене: Депутатите приеха Законопроекта за БНБ

Новият закон ще влезе в сила от деня на приемане на еврото у нас с решение на Съвета на ЕС.

Процедурата по избор на ръководството на Централната банка се запазва непроменена, като управителят на БНБ ще продължи да се избира от НС, а по негово предложение съответно и подуправителите, които ръководят управленията „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“.

Другите трима членове на УС се назначават от президента. Мандатът им остава 6 години. В закона се регламентира и управлението на резервните активи на БНБ, които не са свързани с паричната политика на евросистемата.

С новия закон се създава правна рамка, която съответства изцяло на разпоредбите на Договора за функционирането на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на БНБ. 

Разписана е възможността БНБ да управлява чужди активи - на ЕЦБ, на централни банки извън Еврозоната, международни организации, държавни институции, общини или фондове, създадени със закон.

Анкети