Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Отново: ФЕД остави лихвите непроменени

Банки

Отново: ФЕД остави лихвите непроменени

Отново: ФЕД остави лихвите непроменени - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти стабилни за шести път, поддържайки нивото на 23-годишен връх, за да се бори с продължаващите увеличения на цените.

В края на двудневна среща политиците на централната банка решиха единодушно, че Фед ще запази референтната лихва по заемите непроменена на 5,25-5,50 процента, позовавайки се на „липса на по-нататъшен напредък“ към своята цел за инфлация от два процента.

„Икономическите перспективи са несигурни и Комитетът остава много внимателен към инфлационните рискове“, се казва в изявление на Фед.

В продължение на месеци централната банка на САЩ поддържаше лихвените проценти на повишено ниво, за да охлади търсенето и да овладее повишаването на цените - като забавянето на инфлацията миналата година подхрани оптимизма, че първите съкращения са на хоризонта. Но увеличенията на цените се ускориха, обливайки със студена вода надеждите за лятно намаление на лихвите. Федералният резерв също обяви, че от юни ще забави темпа на спад на притежаваните от него ценни книжа, като „намали месечния таван за обратно изкупуване на съкровищни ценни книжа от 60 милиарда долара на 25 милиарда долара“.

Докато надеждата за намаляване на лихвените проценти през първата половина на годината намалява, Фед е изправен пред нарастваща вероятност евентуалните съкращения да съвпаднат с подготовката за президентските избори през ноември. Графикът може да се окаже неудобен, като се има предвид, че Фед, като независима централна банка на САЩ, се стреми да избегне всякаква видимост на политизация.

Анкети